U.S. Post Office & Courthouse

The former United States Post Office and Courthouse was designed as a civil defense fallout shelter. The original building was constructed in 1911, which consisted of one-story and a basement made of steel and concrete. In 1936, a second floor and two two-story wings were added. The old post office has 16-foot ceilings. The door facings, wainscoting and stairs are made of Georgia marble. The facility was in use until the Postal Service constructed a new facility and moved in 1975. The building was listed on the National Register of Historic Places in 1980.  In recent years, the building housed an antique market and was also used as an event venue. The former courthouse was sold to developer in 2019. After sitting abandoned for three years, the building is currently undergoing a renovation.

Post Office
The former mail room for the Post Office was located on the first floor.
Post Office
The original brass post office boxes remain inside.

The original post office boxes remain inside of the building.

Post Office
One of several old vaults inside of the former office of the Postmaster.
Court
The second floor wings housed the offices for the Judge, Court Clerk, U.S. Marshals, and Wage & Labor Department.

Courthouse

Post Office
This particular room also housed the court’s Stenographer.
Court
The former courtroom on the second floor.
Courthouse
This room housed the U.S. Marshals.

40183582013_83aff13737_k

Courthouse
An upstairs hallway lined with Georgia marble.

Courthouse

Advertisements

5 Replies to “U.S. Post Office & Courthouse”

  1. Great article and photos.

    I wonder if this post office has a small almost hidden staircase and a hidden passageway.

    The former post office in LaSalle, Illinois was occupied by a cellular phone company where my sister worked. She showed me a barely visible door in a back part of the building. The door led to a staircase and a passageway which was used by postal inspectors. It was their practice to enter the building undetected and follow the passageway where viewing places were located. The postal employees never knew when their activities were being viewed by the inspectors overhead.

    I wonder if all post offices constructed during that time period had places for postal inspectors to view employees and wonder if the one you photographed has the passages.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: